Figyelmeztetés!

Alapvetően lányoknak írok, de fiúk is járhatnak ide. Felháborodni. Csak tessék, csak tessék. Bátran befelé.

Utolsó kommentek

Kérsz értesítést arról, amikor újat írok?

Velük járok össze (Tagfelvétel kezdőbetű alapján van):

A bloggerek 7 típusa

2010.07.17. 00:44 :: A Dina

A bloggerek 7 típusa

Lélektani elemzés és tipológia következik, mely a bloggereket osztja fel annak alapján, hogy milyen mozgatórugó alapján publikálnak új bejegyzést.

Tematikus Blogger

Ő felismerte, hogy sokat netezik, és mindehhez még van valamilyen idegi becsípődése is. Merthogy netezés közben  többnyire egyvalamit nézeget. (dísznövényeket/szekrényeket/kismacskákat/autó akkumulátorokat)  És csak úgy adja magát az ötlet, hogy ez a sok guglizás ne vesszen kárba, így hát blogot indít. Büszke arra, hogy nála aztán minden fellelhető, ami a témával kapcsolatos. Ha a Gugli új linket dob ki a szokásos keresésnél, a Tematikus Bloggernek ellenállhatatlan késztetése van, hogy bejegyzésben tegye közzé.


Édi képek, videók: http://cukisag.blog.hu/
Függönyök:
http://csupaszablak.blogspot.com/
Halak:
http://halak.blog.hu/


Pénz Alapú Blogger

Ő a portékáját árulja a blogján. Ha leesik a bevétel, a Pénz Alapú Bloggernek azonnali késztetése van, hogy valamilyen apropóból írjon, és máris kész a bejegyzés.


Bélyegzők:
http://www.belyegzoexpressz.hu/blog/
Üzleti könyvek:
http://www.valositsd-meg-uzleti-almaidat.hu/


Unalmas Blogger

Az Unalmas Blogger majdnem minden esetben nő. Általában semmilyen gondolata nincs szegénynek. Ha végre eszébe jut valami, azt azonnal leírja, hogy bizonyítsa önmagának, és a világnak, ő mennyire érdekes. Sajnos ebben nagyot téved. Onnan nézve, ahol ő áll, persze igaza van, a semmihez képest az egy darab gondolat 100%-os fejlődési eredmény, ám a blogszférában az érdekességet mások gondolataihoz mérik.  A mezőnyben pedig alulra kerül. Hiába, a gondolkodás is gyakorlás kérdése, a rutintalanok csak érdektelen hülyeségeket tudnak kihozni magukból.

http://agnus.freeblog.hu/
http://combfiksz.freeblog.hu/


Lusta, ám Sikerorientált Blogger

Ő az, aki mással íratja a blogját. Általában okos ember áll az ilyen blog mögött. Eszébe jut „A Téma”, ami tutira nyerő lesz. És úgy dönt, hogy akkor ebben a témában az olvasó szíveskedjen neki beküldeni a saját történetét. A Lusta, ám Sikerorientált Blogger két esetben publikál:
1. Ha az olvasó elkészült a bejegyzéssel.
2. Ha az az összes olvasója hozzá hasonlóan, hosszasan lustálkodik. Ilyenkor „magad uram, ha szolgád nincsen”.

Pinákról történetek:
http://leabugyival.freeblog.hu/
Párkapcsolati történetek:
http://csajokespasik.blog.hu/
Egészségügyi történetek:
http://praxis.blog.hu/


A Szakértő

Ő szakmai blogot vezet. Számára a blogolás egyfajta presztízs. Imádja a saját elméje szüleményeit, utánközlés, vagy guglis linkelés kizárva. Áttételesen, vagy kevésbé áttételesen pénzt is remél belőle, szakértői felkérések, megbízások formájában.

Pechjére a témájában még mozog pár hozzá hasonló Szakértő. Ezekkel néha látványosan nem ért egyet, néha pedig barátkozik. A Szakértő rendszeresen kommenteli a többi Szakértő  bejegyzéseit, hosszasan dicsér vagy vitatkozik. Na nem azért, hogy meggyőzze a másik szakértőt az adott szakmai kérdésben, nem is azért, hogy
jelezze neki, mennyire egyetért, hanem azért, hogy lenyúlja az olvasóit, és a leendő megbízóit.

A szakértő publikálni akkor fog, ha van új saját gondolata a szakterületén, vagy már régen publikált. Ilyenkor újrafogalmazza egy régebbi bejegyzését, és azt teszi közzé.

Közösségi média: http://karma.blog.hu/
Online marketing:
http://onlinemarketing.blog.hu/
Napkollektor:
http://napkollektor-hoszivattyu-passzivhaz.blog.hu/


A Zseni

Ő roppant hasonlít a szakértőre, annyi különbséggel, hogy ő mindenhez ért. (A szakértőnek is gyakran van privát Zseni blogja, ahol bizonyítja, hogy nemcsak a szakmájához, hanem mindenhez ért.) A Zseni legfontosabb motivációja, hogy bebizonyítsa a világnak, általában véve ő mekkora arc.

Rengeteg ötlete van arra nézvést, hogy miről írhatna, de ezek nagy részét elveti, mert nem érzi, hogy igazi gyöngyszem lenne. Csakis igazi gyöngyszemeket hajlandó publikálni, és kiborul, ha azután ezt nem értékelik kellőképp az olvasói.

Mélyen lenézi a Youtube, vagy egyéb linkeket publikáló blogokat. Ám ez nem mérhető ahhoz a megvetéshez, amit az Unalmas Blogger iránt érez, aki bármit megír, ami az eszébe jut. Őt a Zseni Blogger a blogger társadalom szégyenének tekinti. Létét személyes sértésnek veszi.
A Zseni akkor publikál, ha a fejében lévő gondolati és vélemény alapzajban talál olyat, amit egyedinek vél.


Dina, az Egyetlen Valódi Tanácsadó

A zseniálisan író Mage
Mamzel


A Vérnyomás Alapú Blogger

Ez nem kifejezetten blogger fajta, hanem a publikáció gyakoriságát befolyásoló fontos lelkiállapot. Bármelyik fenti típus át tud alakulni Vérnyomás Alapú Blogerré.

A folyamat a következő:
A blogger éli a szokásos napját, ül a fotelben a net előtt, vagy véletlenül emberek közé megy.  Ilyenkor olvas valakit/találkozik valakivel, aki jól felkúrja az agyát. Fiziológiailag ilyenkor az történik, hogy a vérnyomás megemelkedik, megnő az agy oxigénellátottsága, aminek hatására a blogger azonnal publikálni kezd.

A vérnyomásszint, ahol beindul az azonnali publikációs folyamat, minden bloggernél teljesen egyedi. Ám a Vérnyomás Alapú Bejegyzések könnyedén felismerhetőek.

Ha sok ilyet találunk a blogon, biztosak lehetünk benne, hogy az alábbi három eset valamelyikével állunk szemben:
-a blogger lusta írni, megvárja, amíg külső hatásra felmegy benne a pumpa
-a blogger szeret írni, és már egy kisebb idegrezgés is Vérnyomás Alapú Publikációt eredményez nála
-a blogger magas vérnyomással küzd

Vérnyomás Alapú Zseni Blogger:
Dina, az Egyetlen Valódi Tanácsadó
Tótha W. Árpád

Vérnyomás Alapú Lusta, ám Sikerorientált Blog:
Tékozló Homár
(Fig
yeljük meg, milyen jól használja, hogy az olvasó került a megfelelő állapotba.)

Jó tanács 1:

Ha blogolsz, vagy tervezed, akkor a félbehagyott blogok elkerülése végett érdemes szembenézned azzal, hogy mi az igazi motivációd.
A fenti lista segít.


Jó tanács 2:

Előfordulhat, hogy az önvizsgálat során azt hoztad ki, Zseni Bloggernek leszel alkalmas. Ettől viszont még simán előfordulhat, hogy valójában az Unalmas Bloggerek népes táborát fogod gyarapítani.
Ezt ugye te sem akarod?

Egy egyszerű agytevékenységet vizsgáló EEG vizsgálat segíthet tisztázni a különbséget. Ha a vonal, amit a gép kirajzol, napi 1-2 kilengéstől eltekintve egyenes, akkor a blogolás ellenjavallt.
(Ne csüggedj, annyi szép hobbi van még.)


Külön köszönet Mamzelnek a következő párbeszédért:
Dina tikkadtan üldögél a fotelban. Az amúgy is alacsony vérnyomása a meleg hatására épp az életben maradáshoz elegendő módon kering az ereiben. Ha éhes, nem áll fel, inkább rágyújt, mert a cigi közelebb van, mint a kaja, és elveszi az étvágyat. Cseng a telefon.
Mamzel: -Kishölgy, te ezt hogy képzeled, hogy nem publikálsz semmit?
Dina magyaráz valami zavaros történetet a friss Facebookos regisztrációjáról.
Mamzel közbevág: -Tudom, a Facebook benyeli az embert. De ez most mindegy. Tessék publikálni.
Dina további zavaros történetekkel untatja Mamzelt.
Mamzel közbevág: -Jó, értem. Mikor publikáltál utoljára?
Dina: -Több, mint egy hete.
-Na látod. Hogy képzeled ezt? Tessék odaülni, és írni!
-Van egy megírva, amivel meg kellett várnom a foci vb végét, de még javítanom kell rajta.
-Akkor javítsd ki!
Talán ez volt az a pont, ahol beindult az agyam vérellátása.
-Jó. Most már le lehet rólam szállni. Te meg három hét alatt írtál kettőt. Úgyhogy nekem te ne dumálj.
-Na, látom alakulsz. Kell neked, hogy valaki életet leheljen beléd, most leállok a basztatással.
-Én meg még csak most jövök bele.  (Hadarva, egy levegővel:)Te magyarázol nekem írásról, aki három hétig írás helyett csak a blogját csicsázta, és a végén már úgy viselkedett, mint a saját anyja a karácsonyi vacsora előtti nagytakarításnál, amikor a vacsora nem lehet tökéletes, ha poros a polc?
-Úgy tűnik, most már fogsz írni.
-Fogok. Az íráshoz elengedhetetlen vérnyomásról.

Biztatnám a Kedves Kommentelőket, hogy a 7 típushoz javasoljanak további szép példa blogokat, amiket elhelyezek a bejegyzésben.
Pusztán illusztrálási célzattal, a jobb érthetőség kedvéért.

Update:

Én utálom a szépirodalmat. Ezért számomra egyformán unalmas az Unalmas Blog, és a most következő típus. Ám a kommentek fényében be kell látonom, hogy a motivációs feloszás alapján indokolt a bejegyzés bővítése.

Az Író (Figyelem! Új kategória!)

Az Író tulajdonképpen mindig is szeretett volna nyomtatásban megjelenni. Ám hányattatott sorsa, úgy hányattatta őt, hogy az élet viharában végül főkönyvelő/autószerelő/férfi-női fodrász/vasúti bakter lett. Mindeközben lelke mélyén végig ott szunnyadt benne az Író. (Legalábbis ezt tervezi elmondani majdani első interjújában.)

Az író gyakran olvas Coelhot, mert ilyenkor érzi a legjobban, hogy ő a szépirodalmat igazán érti. Mitöbb nemcsak megérti, hanem tud is olyat írni, így hát irodalmi igényességű blogba kezd. Az Író már eleve meg van sértődve, hogy blogolni kényszerül. Ám titkos vágya, hogy ez lesz majd az ugródeszka, mely elröpíti őt egyenesen a Libri best seller polcára.

Új bejegyzést akkor publikál, ha ihletet merít (nyúl) valamelyik klassziusból. Elegendő a neveket és -az írásaiban amúgy is gazdagon fellelhető- jelzőket kicserélnie.
 
amiksi.blogspot.com/ (Köszönet Androidusnak a linkért.)
keresdanot.blogspot.com/ (Köszönet Amanda Snake-nek a linkért.)

A kommentelők ajánlásai

Tematikus Blogger
Eddig még nem érkezett ajánlás. Úgy látszik a kommentelőimnek nem szokása, hogy olyan blogot olvason, ahol azt publikálja a szerző, amit a gugli kidob, vagy amit e-mailben kaptott.

Unalmas Blogger
pupalibera.freeblog.hu/ (Külön köszönet Rajzfilmszeműnek az önkritikai linkért.)
"Nem nagyközönségnek szánt, mégis blogban vezetett e-mailek gyűjteménye" alkategória:
limpy.freeblog.hu/ (Köszönet Amb-nek a linkért.)
luvly.freeblog.hu
/ (Külön köszönet Amb-nek az önkritikai linkért.)


Pénz Alapú blogger
Úgy tűnik ritkán vásárolunk blogról. (Még nincs ajánlás.)

Lusta, Sikerorientált Blogger
Ezeket a beküldősöket sem olvassák a kommentelőim. (Még nincs ajánlás.)

Szakértő:
akciospotencial.blog.hu (Köszönet Rajzfilmszeműnek a linkért.)
blogwatch.blog.hu/ (Köszönet Mamzelnek a linkért.)
addict.blog.hu/ (Köszönet Mamzelnek a linkért.)
www.szertar.com/ (Köszönet Razjfilmszeműnek a linkért.)

Zseni Blogger:
kurvannya.freeblog.hu/ (Köszönet Razjfilmszeműnek a linkért.)
androidus.freeblog.hu (Dina ajánlásával)
dezsomail.blog.hu/ (Köszönet Mamzelnek a linkért.)

86 komment

Címkék: linkblog bloggerek tematikus blog típusok blogtrend kereskedelmi blog

A bejegyzés trackback címe:

https://dina.blog.hu/api/trackback/id/tr752156652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.07.17. 02:19:47

A Kiégett Blogger.

lényegében tökmindegy melyik bolygóról jött, a lényeg, h minimum a 100. post után legalább háromszor egymás után abbahagyja az írást. akarja csinálni, mert kell az egonak, meg különben is, de mégsem. inkább rágyújt, és inkább birkózik és osztja az észt a zsenik blogján.

DelMare ilyen. review tonight (delmare's review)

(amúgy tényleg lazsálsz. két új baltás reklám premier is volt azóta. (röhög))

rant · http://rant.freeblog.hu/ 2010.07.17. 03:34:58

"friss cukikommentek"

hinnye!

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.17. 04:22:01

@_DelMare_:

Nem lazsálok, csak a melegben leesett a vérnyomásom, mint Surdának. Jön a blogbejegyzés a fejemben, és megy is tovább megírás nélkül, mert annyi vér már nem kering, hogy meg is írjam.

Amúgy a Kiégett Blogger jó, csak sajnos nehezen tud bekerülni típusnak, mert ez a tipológia annak alapján rendszerez, hogy mi készteti a bloggert írásra (publikálásra).

Namármost, ha a blogger nem ír, akkor nem készteti semmi sem.

Amúgy átfogalmazom majd a végén található felhívást, mert félreérthetően fogalmaztam.

Alapvetően link javaslatokat szeretnék még a felsorolt típusokhoz.

(Szerintem te meg azért nem írsz, mert magasabbra tolódott az íráshoz szükséges vérnyomásszinted. Neked is kellene valami, ami kiveri a biztosítékot.)

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.17. 05:17:57

@A Dina:

Hogy jobban érthető legyen a példablog, íme egy példa:

Zseni Blogger:

androidus.freeblog.hu

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.07.17. 13:13:27

A szépirodalmár blogger

Nem érdekli ez a függőséges izé, meg hogy olvasók. A blogot mint médiumot használja, de ha szigorúan vesszük, amit ír, nem blog. Kiagyal egy szerkezetet a fejében, bejegyzésekre szabdalja, és előre megtervezetten publikálja. Amikor elkészült vele, elégedetten hátradől, és otthagyja a picsába a blogját.
Például:

amiksi.blogspot.com/

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.07.17. 13:14:26

Egyébként zseniális a felosztásod, Dina :) Én talán az unalmas-zseni párost valahogy összeboronáltam volna, mert a különbség szubjektív. Noha a példáid egyértelműek, nem tudhatom, hogy nincs-e széles olvasótábora Zetor Liának, aki issza a szavait. Annak, hogy az ember leírja, amit gondol, van önmagában egy érdekesség-faktora, de hogy ezentúl van-e még benne valami, azon filózni becsavarodáshoz vezet. Én például úgy védekezem, hogy megelégszem azzal, ami nekem érdekes. Ha jelzik, hogy jó volt, akkor örülés van, de ha nagy csönd a válasz, akkor meg leszarom. NEKEM tetsszen, amit írok. Namost ebben így benne van az a lehetőség is, hogy noha én magamat a zseni típusba szeretném sorolni, de az olvasóim többsége számára az unalmasba tartozom. A motiváció ugyanaz.

Rajzfilmszemű 2010.07.17. 13:18:20

"Pisti hülye, Julcsi hülye, csak én vagyok okos, mert nekem a seggemben is fejem van." :)

Zseniális blog:
www.szertar.com/
kurvannya.freeblog.hu/

szakértő:
akciospotencial.blog.hu

unalmas:
pupalibera.freeblog.hu/ :)

új kategóriajavaslat: modoros (1-2-t a te felsorolásodból ide helyeznék át)

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2010.07.18. 00:50:15

Mindenkinek nagyon szívesen.

A Szakértő:
addict.blog.hu/
Bár a Briefblog A Zseni határát súrolja.

A Zseni:
dezsomail.blog.hu/
Immáron inaktív, kár érte.

Tematikus Blogger:
blogwatch.blog.hu/
Utóbbi egyetlen szépséghibája a túlnyomórészt blog.hu-s blogok vizsgálata.

Amanda Snake 2010.07.18. 00:51:08

Szépirodalmi blog: keresdanot.blogspot.com/

Már a blog címe is beszédes: "Keresd a nőt!". A szerző bátran szembenéz a ténnyel, hogy saját nőiségét évek óta hiába keresi, és arra kéri az olvasót, keressék együtt, hátha úgy hamarabb előkerül.

Ezen a blogon az olvasó "civil", alsóbbrendű és értetlen. Ennek ellenére nem ő a hibás, ha nem ért valamit, hanem a szerző, mert figyelmetlenségében nem ereszkedett le az olvasóhoz eléggé.

A blog különlegessége, hogy sem a humor nem megy a tartalom rovására, sem a tartalom nem terheli az olvasót.

--
AS

koampoo 2010.07.18. 00:52:03

a modoros tényleg hiányzik, mamzel pl egyből mehetne is ebbe a kategóriába.
vicces ez az indulat az általad unalmasnak titulált bloggerekkel szemben, az a néhány megnyilvánulás, amit eddig tőled olvastam, lényegét tekintve mind erről szólt. én a felsorolt két blog közül a combfikszet olvasom, és hát messze más kategória, mint ami ti vagytok mamzellel. kénytelen leszel belenyugodni, hogy sokan vannak, akiknek jobban tetszik amit ők csinálnak, attól ti nem lesztek jobbak, hogy őket alázzátok

Amb 2010.07.18. 00:52:29

És van az a kategória, hogy "Napló"... a régi papír alapú 21. századi formája. Öncélú és ez csak a történelem... Avagy hogyan oldjuk meg, hogy minden barátnőd képben legyen, ha te távol vagy, ergo mások számára unalmas. És amint lebukik az ember, abba hagyja és kezd másikat.

limpy.freeblog.hu/
luvly.freeblog.hu/

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.18. 01:07:13

@Androidus:

Valóban van hasonlóság a Zseni és az Unalmas Blogger publikációs motivációja között. Mindkettő meg szeretné mutatni a világnak, hogy ő érdekes.

Ám az egyik bármit megír, ami az eszébe jut Unalmas,a másik, a Zseni csak általa már előminősített Igazi Gyöngyszemeket hajlandó publikálni.

Amúgy itt a Zetor egyik olvasója. Meg fogom interjúvolni.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.18. 01:32:51

@Rajzfilmszemű:

A felosztás motiváció alapú, és nem stílus alapú. (És nem olvasószám alapú. Andor.)

Köszi a linkeket, hasznos.
És mindehhez még társul az önirónia is.
Kommentelj máskor is.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.18. 01:58:55

@koampoo:
"a modoros tényleg hiányzik, mamzel pl egyből mehetne is ebbe a kategóriába."

A felosztás motiváció alapú, mint mondtam, így Mamzel marad a Zseni Blogger kategóriában.

"vicces ez az indulat az általad unalmasnak titulált bloggerekkel szemben, az a néhány megnyilvánulás, amit eddig tőled olvastam, lényegét tekintve mind erről szólt."

Évek óta napi rendszerességgel nyilvánulok meg a neten különböző témákban. Eddig kétszer nyilvánultam meg ebben a témában. Itt, ebben a bejegyzésemben, és Mage blogján kommenteltem pár hete. És kedves kérdést is intéztem Agnushoz, aki -bánatomra- nem válaszolt.
Kár, hogy eddig csak ezt a két megnyilvánulást olvastad tőlem. Nyilván annak is megvan a maga oka.

"én a felsorolt két blog közül a combfikszet olvasom,"

A másikat írod?

"és hát messze más kategória, mint ami ti vagytok mamzellel."

Végre egy közös pont. Ebben egyetértünk.

" kénytelen leszel belenyugodni, hogy sokan vannak, akiknek jobban tetszik amit ők csinálnak,"

Rá lehet szokni bármire. A létszám sajnos nem jelent minőséget.

" attól ti nem lesztek jobbak, hogy őket alázzátok"

Szerinted ez a bejegyzés kizárólag az Unalmas Bloggerek alázásáról szól?

Arra az esetre, ha nem menne az előző megválaszolása egyedül:

A bejegyzés egy humoros, és részben önirónikus írás a bloggerek motivációiról.

Ennek megértéséhez szükség van némi gondolkodásra, és humorérzékre.
Mondjuk, innentől nyilvánvaló, hogy mindenki érti majd, és tud rajta nevetni, csak az unalmasak és az olvasóik jönnek reklamálni:
"Jujjuj, miért bántod szegényt? Attól neked nem lesz jobb!!!"

Na, ha valami, akkor ez modoros. Ez a "sérthetetlen, szent tehén" modor.

(Mellesleg nem igazán értem, hogy miért beszélsz velem többesszámban.)

Rajzfilmszemű 2010.07.18. 14:11:26

Hmmm... Ha motivációs szempontból elemzel, akkor hozzátennék kicsit az "unalmas blogger" motivációihoz, ugyanis nem igazán találtam meg a leírásban a rám illő dolgokat (azt leszámítva, hogy nem igazán vannak nagy kilengések az EEG-men, hanem igencsak aprók, különösen, amikor leírok blogot írni, nézek a szememmel és hallok a fülemmel. Remélem ez még soká így is marad, folyamatosan alfában lenni elég unalmas lehet :)). Én pl. nem azért írok, hogy gyöngyszemeket vessek digitális téntával az internetre, hanem azért, hogy megőrizzek magam számára hangulatokat. Hogy ez más számára mennyire érdekes vagy érdektelen, illetve, hogy jónak számít-e az írás vagy nem (jelen esetben nem, mivel nem tudok írni), a legkevésbé sem érdekel. Motiváció alapján elég bajos unalmasnak nyilvánítani valakit, mivel "unalmas" motiváció nincs, maximum unalmas eredmény. Ezzel nem vitatkozom, de hozzáteszem, hogy Agnus blogját én nem tartom unalmasnak, inkább felvidít. Az olvasószám valóban nem mutatja a blog színvonalát, ebben teljesen igazad van (ezzel én is szoktam néha vigasztalni magam, hehe), de képet ad arról, hogy mire van igény végletekig elfajzott társadalmunkban, hahh.
Ami szerintem itt pár embernél kiverhette a biztosítékot, hogy esetenként igencsak csípős nyelvvel fogalmaztál meg olyat, aminek nincs túl sok köze a témához. Jelen esetben azt, hogy aki unalmasan ír, az hülye. Hozzáteszem, nem vettem komolyan, és nem is hiszem, hogy kellett volna.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.18. 14:30:37

@Rajzfilmszemű:

"Én pl. nem azért írok, hogy gyöngyszemeket vessek digitális téntával az internetre, hanem azért, hogy megőrizzek magam számára hangulatokat. Hogy ez más számára mennyire érdekes vagy érdektelen, illetve, hogy jónak számít-e az írás vagy nem (jelen esetben nem, mivel nem tudok írni), a legkevésbé sem érdekel."

Igen, azt hiszem itt a fő különbség. Kitűnő motivációs leírás az Unalmasról.

És megadja a választ arra, hogy miért bosszantja a Zseni motivációjú bloggert az Unalmas.

Mint mindenki, a Zseni is magából indul ki. És a blog fő szempontjának azt érzi, hogy mennyire olvasmányos, mennyire szórakoztató, mennyire informatív. Az Unalmas magasról tesz ezekre az olvasói szempontokra. A Zseni nézőpontjából, az unalmas a kontár. És ez az ellenszenv alapja. Mint amit nagyapám érzett a másik asztalos, a Jóska iránt.

koampoo 2010.07.18. 14:32:30

@A Dina:
"Évek óta napi rendszerességgel nyilvánulok meg a neten különböző témákban. Eddig kétszer nyilvánultam meg ebben a témában. Itt, ebben a bejegyzésemben, és Mage blogján kommenteltem pár hete. És kedves kérdést is intéztem Agnushoz, aki -bánatomra- nem válaszolt.
Kár, hogy eddig csak ezt a két megnyilvánulást olvastad tőlem. Nyilván annak is megvan a maga oka."

Valóban van oka, hogy nem olvaslak rendszeresen, méghozzá az, hogy nem tetszik a blogod. Nem köt le, nem érdekes, az irások által körvonalazott személyiség sem szimpatikus cseppet sem. Nem látatlanban mondom ezt,beleolvastam párszor, de látod, egyedül azok a megnyilvánulásaid maradtak meg, amiktől felment a pumpa.

"A másikat írod?"
most röhgök eléggé
nem.

"Rá lehet szokni bármire. A létszám sajnos nem jelent minőséget."
amit nem értesz, az nyilván szar is, és akik mégis olvassák, azok nyilván valami rejtélyes okból rászoktak és úgy maradtak. ne untass közhelyekkel (bár mire számithattam volna)

"Szerinted ez a bejegyzés kizárólag az Unalmas Bloggerek alázásáról szól?"

világosits már föl légyszives, hogy mikor mondtam ilyet! arra az esetre, ha nem menne az előző megválaszolása egyedül: szó sem volt a bejegyzésed többi részéről, kár erre pazarolni a durcát.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.18. 15:01:40

@koampoo:

"Valóban van oka, hogy nem olvaslak rendszeresen, méghozzá az, hogy nem tetszik a blogod. Nem köt le, nem érdekes, az irások által körvonalazott személyiség sem szimpatikus cseppet sem."

Jó,jó, értem. Én vagyok az unalmas, Agnus meg az érdekes. (Tiszta óvoda az érvrendszered.)

"amit nem értesz, az nyilván szar is, és akik mégis olvassák, azok nyilván valami rejtélyes okból rászoktak és úgy maradtak. ne untass közhelyekkel (bár mire számithattam volna)"

Most már nemcsak unalmas, hanem közhelyes is vagyok, és nem értem a magas művészetet.
Most aztán megkaptam. Hát jó.

Sajnos volt 3 év, amíg totálisan rászoktam a Barátok Köztre. Pedig már akkor is tudtam, hogy nulla a színészi játék, sekélyes a történet, és más sorozatokban még a sztori is összehasonlíthatatlanul jobb. Mégsem hagytam volna ki egyetlen részét sem. Csak úgy tudtam leszokni, hogy dolgoznom kellett abban az időpontban. Ma már rohamtempóban kapcsolom el.
Ez az én közhelyes tapasztalatom a bármire való rászokásról.

Azt amúgy tudtad,hogy ha egy érvet közhelynek minősítesz, akkor csak a szofisztikáltságát kérdőjelezed meg, a valóságtartalmát ezzel elismered?

Szóval örülök, hogy egyetértünk abban, hogy bármire rá lehet szokni.

"szó sem volt a bejegyzésed többi részéről, kár erre pazarolni a durcát. "

Hát épp ez az. Az agy csak odáig jut el, hogy "jujjujjuj, minket bántanak", pedig a bejegyzés egészét tekintve, mindenféle motivációjú blogger megkapja. De van, aki felveszi a "szent, mártír tehén modort". Akit nem szabadna, de mégis bántják.

Vegyél példát Rajzfilmszeműről. Ő leírta a motivációit őszintén. És a sorok mögött nem a sértődöttség, hanem az őszinteség van. Őt tényleg a pillanatnyi érzések konzerválása mozgatja. És tényleg nem érdekli az olvasó véleménye. Szerintem korrekt.

Mint mondtam, a bejegyzésben az összes blogger típust elemeztem. Viccesen, de megkapták. Még én is. De tudod mit? Beszállok a mártírversenybe:

Ebben a bejegyzésben én is megkaptam a magamét. ÉN kinél reklamáljak???

rant · http://rant.freeblog.hu/ 2010.07.18. 15:02:49

(ha bárki összekeverne az írásjegyek hasonlóságával koampooval, nos itt jegyezném meg, nem, koampoo véletlenül sem rant)

ezt pedig majd ti kategorizáljátok, maradjunk annyiban, hogy engem leköt

sebtolvaj.freeblog.hu/

Rajzfilmszemű 2010.07.18. 15:03:46

Én, mint ahogy a műfajt, magamat sem veszem komolyan, szerintem nem is feltétlenül szükséges. Ezt sokaknak tudnám ajánlani :)
Arról nem is beszélve, hogy ez egy szabad játszótér, nem VIP-belépőkkel működik. Az ír, aki akar, azt ír és úgy, ahogy akar. A közönyt és az érdektelenséget az "unalmas" blogger iránt értem, hiszen kinek a pap, kinek a papné, de az ellenszenvet a legkevésbé sem. Ha valami bosszant, nem kell vele foglalkozni, nem pedig a létjogosultságát firtatni.
A másik kritikai megjegyzésem: attól még, hogy valaki megszűri az internetre tett anyagait, pepecsel a megírásukkal és érdekli, hogy az mennyire szórakoztató mások számára, nem zseniális lesz a műve, hanem igényes (az sem mindig). Ettől persze lehet zseniális, de azért a legtöbb esetben, lássuk be, nem az). A szórakoztatás-faktor pedig nem feltétlenül ezen múlik, lásd egyes "unalmas" bloggerek népes olvasótáborát. Nem vagyok benne biztos, hogy merő mazochizmusból, unatkozni járnak az emberek pl. combfiksz blogjára.
(Az enyémre meg azért nem járnak, mert nem annyira szórakoztató - kivéve annak, aki amúgy is ismer és tudja, mennyire jó fej vagyok - de ez nem az ebbe a kategóriába tartozásom következménye, hanem azé, hogy nem vagyok jó fogalmazásból. Már A nyári szünet c. dolgozatra is egyest kaptam miatta az isiben.)

siorak 2010.07.18. 15:30:45

@koampoo:
Elgondolkodtam azon amit írtál.
És a végkövetkeztetés az lett, hogy Te vagy hazudsz (még magadnak is), vagy egyszerűen nem vagy következetes. Ha egyik sem vagy, kérlek magyarázd el nekem azon (általad valószínűleg későbbiekben letagadásra kerülő) indíttatásod, melynek következtében ezeket a sorokat leírtad.

A könnyebb érvelés érdekében megmagyarázom.
Ha nem érdekel és untat, akkor nem olvasod. Már a második sornál abbahagyod nyomsz egy jobb felső "x"-et. Te viszont már egy elég hosszúra sikeredett kommentet toltál. Mégiscsak érdekel?

Ennek fényében szeretnélek megérteni.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.18. 16:02:48

@Rajzfilmszemű:
"Én, mint ahogy a műfajt, magamat sem veszem komolyan, szerintem nem is feltétlenül szükséges. Ezt sokaknak tudnám ajánlani :)"

A komolyan nem vételnek több formája van. Az egyik például az önirónia. Van, akinek nincs ilyenje. Neked például van. Nekem is.

Ha a "ne vedd magad komolyan"-t úgy érted, hogy ne akarjak jót, olvasmányosat írni, akkor sajnos nem áll módomban megfogadni, és másoknak sem ajánlanám.

"Arról nem is beszélve, hogy ez egy szabad játszótér, nem VIP-belépőkkel működik. Az ír, aki akar, azt ír és úgy, ahogy akar. A közönyt és az érdektelenséget az "unalmas" blogger iránt értem, hiszen kinek a pap, kinek a papné, de az ellenszenvet a legkevésbé sem."

Pedig egyszerűen levezethetnéd magadnak. Ez egy szabad játszótér (mint mondtad), és azt írok, amit akarok (mint mondtad), és úgy ahogy akarom (mint mondtad).
Nem szeretem, hogy egyesekből szent tehenet kreálunk, és szólunk, hogy az ő kontójukra tilos poénkodni. Miért is?

"Ha valami bosszant, nem kell vele foglalkozni, nem pedig a létjogosultságát firtatni."

Ilyet mondani egy Vérnyomás Alapú Bloggernek... Ha megfogadnám a tanácsot, abbahagyhatnám a blogot. De nemcsak én. A blogok nagy része.

"A másik kritikai megjegyzésem: attól még, hogy valaki megszűri az internetre tett anyagait, pepecsel a megírásukkal és érdekli, hogy az mennyire szórakoztató mások számára, nem zseniális lesz a műve, hanem igényes (az sem mindig). Ettől persze lehet zseniális, de azért a legtöbb esetben, lássuk be, nem az)."

A "Zseni, aki mindenhez ért" kategória egy humoros arculcsapása mindenkinek, aki igényességre törekszik. Beleértve magamat is. És a blogírás motivációját jellemzi (istenem, de unom már ezt, hogy mindig a felosztás alapjára kell felhívnom a figyelmet), nem a végeredményt.

"A szórakoztatás-faktor pedig nem feltétlenül ezen múlik, lásd egyes "unalmas" bloggerek népes olvasótáborát. Nem vagyok benne biztos, hogy merő mazochizmusból, unatkozni járnak az emberek pl. combfiksz blogjára."

Barátok Közt effekt. Már volt róla szó.

"nem vagyok jó fogalmazásból. Már A nyári szünet c. dolgozatra is egyest kaptam miatta az isiben.)"

Ezzel így semmi gond. Vállalod. Nem vagy jó fogalmazásból, mégis írott blogot vezetsz. És még be is vallod.

Mutasson nekem valaki még egy ilyet!

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.18. 16:16:29

@rant:

Köszi a linket. Szerintem ő válogat a gondolatai között, és időt fordít arra, hogy hogyan fogalmazza meg.
És szellemes is: sebtolvaj.freeblog.hu/archives/2010/01/11/4655445/
Zseni kategóriába fog kerülni, amikor frissítem a listát.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.18. 16:29:19

@Amb: Olvasgattam ezt a két beszámolót a napi eseményekről. Úgy látom, hogy az egyiket te írod. Tehát tehetek fel motivációs kérdést.

Miért a blog formát választja ilyenkor az ember? Létezik az e-mail is.

Van esetleg egy olyan rejtett motiváció, hogy esetleg más, távolabbi ismerősöknek is fog tetszeni?

Amb 2010.07.18. 22:38:33

Nem gondoltam, hogy bárki is rendszeresen olvasni fogja - a hozzám közel állókon kívül -, nincs is "olvasó táborom". Olyan "trendi" lett a blogolás, hogy végül engem is beszippantott a rendszer, pedig nagyon kapálóztam ellene!

Semmi köze a tetszéshez. A barátaimnak írtam - meg persze magamnak, mert 3 mp-es tyúkeszem van és elfelejtek dolgokat - aztán belevettem 1-2 infot, ami esetleg hasznos lehet másoknak is. Tapasztalatok, saját élményekből táplálkozva. (Én is így találtam rá a belinkelt blogra, aminek azóta is rendszeres olvasója vagyok.) Talán ezen vezettem le azt a stresszt, hogy nem tudtam eleget beszélni az anyanyelvemen. The End. Semmi siker story... csak az élet.

szőkeluca 2010.07.18. 22:38:54

én pölö szeretem a comfikszet.
nem tudok róla semmi irl infót, így aztán azt képzelek az írásaiba, amit csak akarok. (mondjuk ezt Mamzinál már kitárgyaltuk párszor, hogy a kommenteből többet megtudni az olvasó lelkivilágáról, mint az íróról.)

Rajzfilmszemű 2010.07.18. 22:39:02

Leírtad, hogy a felosztás motiváció-alapú, de ez esetben mind a nomenklatúrával, mind a leírással mellélőttél, hiszen nem véletlen, hogy páran félreértik. Lehet, hogy én vagyok helikopter, de motiváció-alapon az unalmast inkább öncélúnak nevezném, a fent említett dolgok alapján, a zsenit igényes exhibicionistának, ésatöbbi...

Amanda Snake 2010.07.18. 22:39:15

Minden megfejtésre váró jelenséget addig kell vizsgálni, amíg biztosan megértjük azt. Az unalmas, de bosszantó blog esetén a saját érzések ismételt elemzése vezet el a megoldáshoz.

Azt állítom, hogy Agnus és Combfiksz blogjának bosszantási együtthatója két, egymástól nehezen elválasztható paraméterből következik, melyek közül bármelyik önmagában is idegesítő lehet az idegeskedésre hajlamos egyén számára, együttes hatásuk azonban már szinte pusztító.

Ez a két paraméter a nyomorfaktor és a vásári effekt.

A nyomorfaktor általános emberi igény a nyomorban élő, abból kimászni lusta (alulmotivált, képtelen) ember részéről. A nyomor lehet betegség, vagy sokkal inkább lelki állapot. A tartós nyomor állapota többnyire a nyomorfaktort-igényt emeli.

Jézus a következő kérdést tette fel a beteg embernek: "Akarsz-e gyógyulni?". Első olvasásra nevetségesnek tűnhet: "Ki ne akarna gyógyulni, milyen hülyeség már ez?". Nem kell kereszténynek lenni ahhoz, hogy belásd, mennyire adekvát a kérdés, amennyiben hajlandó vagy körbenézni figyelmesen. A helyzet az, hogy rengeteg ember nem akar meggyógyulni, szinte dédelgeti a baját. Sajátjának érzi. Sajnálja és sajnáltatja magát, mert kövér, mert fáj a keze, meg lehangolt, mert szerencsétlen, mert "csúnyán elbánt vele az élet".

Aki meg akar gyógyulni, az eljár tornázni (és nem kétszer), addig jár orvoshoz, amíg talál egy jót (ha kell, elmegy tizenöt orvoshoz), keres magának örömforrást, tovább lép a kudarcból.

Az utóbbi embertípust idegesíti a nyomorfaktor. Az előbbit élteti.

Jó példa az egyik (számomra nézhetetlen) kultfilm, a Rekviem egy álomért. Meglepő, mennyi ember van oda érte. Eszembe jut egy nézhetőbb, élvezhetőbb, de még mindig szörnyen magas nyomorfaktorú film, Terry Gilliam: Brazil. A legismertebb nyomorkeltőt egyébként Shakespeare-nek nevezik.

A magas nyomorfaktorú mű arról szól, hogy hiába teszel bármit, nincs menekvés, nincs gyógyulás, az élet rossz, a világ kegyetlen, saját nyomorú sorsod nem a te hibád. A szerelmesek elmennek egymás mellett az erdőben, aztán bánatukban meghalnak, vagy drogoznak, vagy a nagy gépezet és a világ legyőzi őket, vagy ha életben maradnak, néznek ki az ablakon, hogy jajj, de rossz.

Egyfajta kábítószer az ilyen mű. Nyugtató. "Ja, tényleg, a világ ilyen rossz, nem csoda, hogy szenvedek."

Ezért írja azt valaki, hogy őt Agnus blogja felvidítja. Milyen lelkiállapot kell ahhoz, amihez képest ez a blog felfelé húz? A szerző saját bevallása szerint a depressziós, anorexiás bloggerlányokkal való diskurzus gyújtott fényt a fejében, hogy ez az, ami neki is menni fog.

Jajj, nagy a seggem (Agnus), jajj, kövér vagyok (Combfiksz), zavar a szex hangja is (C), annyira különleges vagyok, hogy magyarázkodnom kell folyton (C), nem tudok hatni a férfiakra (A), nem tudok írni (C), nem vagyok trendi, és ez nehéz (C), folyton csalódok és ettől szép lassan elfogyok (A).

Nyilván van, akit megnyugtat, hogy más (is) így él.

Rengeteg ilyen blog van az interneten. Nagy részüket alig lehet észrevenni. Hogy lásd, miért ez a kettő került pellengérre, rátérek arra, amit vásári effektnek nevezek, és ami a nyomorfaktor hatását megsokszorozza.

Ha egy 16 éves, emos lány írja a fentieket, elolvassa néhány barátnője, és pár szerencsétlen, aki odatévedt, és esetleg ott ragadt. Pontosan látszik, hogy miről van szó: egy lelki válságba került tinédszer szenvedéséről, amely döntő részben fájdalom, minimális mennyiségben tartalom.

A vásári effekt, akár az aranyfesték, amelyet ráfújt a kontár asztalos a szekrényre, csillog és egyre többeket vonz oda. Combfiksz esetén elsősorban műszavak gyártása, Agnusnál bizarr, érthetetlen körülmények emlegetése jelenti ezt a festékréteget.

C: "álvemhes lettem, árnyalja őt az élet, elvettem a kedvem, Életmódszerűen Kataedző, Fehértérdű Én".

Ezek miatt az egyszeri olvasó azt hiszi, hogy itt valami különlegességre bukkant, mert ilyen szavakat még sosem hallott. Biztos mély jelentésük lehet. (Ráfújt aranyfesték.)

A: "tárgyalás motivációs farmer, a barátaim egy vérrel lecsöpögtetett sportszeletet-darabkát mérnek vércukorszintmérővel, beszélt a részletesen kidolgozott indoeurópai nyelvekről amelyeket ő talált ki tizenéves korában, gumikesztyűben internetezek, a barátaim szívószállal szürcsölik fel egy fél marha vérét, a férfiaknak meg kell puszilni a szemöldökét".

Ez is aranyfesték, legalábbis félhomályban annak látszik. (A csokoládé-marhavér témát úgy másfél hónapja olvastam, némileg kidolgozottabban egy másik blogon: mage.hu/2010/5/31/kakao )

Az aranyfesték mögött a kontár, tartalom nélküli, széteső fércmű rejtőzik.

Már csak egy kérdésre kell válaszolnom: mindez miért idegesít egy bizonyos embertípust ennyire.

Többségünk számára az egyik legfájóbb érzés az energiaveszteség. Feleslegesen dolgozni, mert a főnök hülyeséget kért. Beletenni az erőt, a lelkesedést, a törődést egy kapcsolatba, amelyből a másik szó nélkül kilép. Sok munkával ajándékot készíteni, amelynek a megajándékozott láthatóan nem örül. Felépíteni a várat, amely ledől. Hősies küzdelem árán kifogni az óriáshalat, amit útban hazafelé a cápák felfalnak. Reménykedni és csalódni.

Ezeknek a rossz érzéseknek mind-mind az energiaveszteség miatt érzett fájdalom az alapja.

A maximalista vagy inkább perfekcionista ember fejében van egy belső hang - általában a szülei nevelték bele -, amely folyamatosan szól: "Ez nem lesz elég jó. Tényleg csak ennyit tudsz? Kisfiam / kislányom, ezt így komolyan gondolod? Fuss neki még egyszer, többet várok el tőled."

Amennyiben ez a belső hang némi tehetséggel párosul, az eredmény - kemény munka árán - egyre jobb és jobb lesz.

És akkor a maximalista asztalos (maradjunk a házigazda hasonlatánál) látja, hogy a másik összeszögelt három karót, lefújta tescós műaranyfestékkel, és a pórnép csodájára jár: "Jajj, de jó. Jajj, de szép."

Persze, két nap alatt tönkremegy, nem jó semmire, de a maximalista asztalost nem ez zavarja. Kit érdekel. Essen is seggre, aki olyat vett és ráült. Meg is érdemli.

Őt az bántja, hogy ő mennyit dolgozott a saját asztalával. Minden kalapácsütéssel a tökéletességhez próbálta közelebb verni a bútort (és ez részben sikerült), és úgy érzi, kárba veszett a munka. Persze, nem veszett kárba, mert van, aki az ő asztalát keresi, és azt fogják dicsérni húsz év múlva is, de látja, hogy a másik vásári kontárkodás mennyieknek tetszik, és fáj neki, hogy ő nem tud semmit csinálni úgy. Olyan rosszul. Olyan sehogy. És mindezt olyan lelki nyugalommal, bűntudat és szégyenérzet nélkül.

Ugyanis a maximalizmus mindig együtt jár a megfelelési vággyal. Elsősorban a belső hangnak kell megfelelni, de ehhez részben a külső elismerésen keresztül vezet az út. Ha a maximalista nem függene a környezetétől, akkor nem lenne maximalista. Magányos maximalista nincs. Aki egy lakatlan szigeten maximalista, az Istennek (vagy a talán a fizikailag már nem is élő szüleinek) dolgozik úgy.

(Az ember társas lény.)

Ez volt a vásári effekt idegesítő hatásának az indoklása.

A nyomorfaktor már két okból bosszantó. Részben ugyanezért, tehát az energiaveszteség miatt. Részben a mögötte megbúvó, passzív-agresszív hazugság miatt.

A nyomorfaktor energiaveszteség-érzésre nagyon egyszerű példát mondok. Aktuálpolitika következik. A kormány kitalálja, hogy megsegíti a bajba jutott devizahiteleseket. Ismétlem: bajba jutott. Tehát, aki rendesen fizette a megemelt részletet, spórolt, többet dolgozott, nem ment nyaralni, az nem kap semmit. (Az nem jutott bajba?) Aki hátradőlt, és azt mondta, hogy jajj, nekem ez úgyse megy, az kap támogatást (nyilván rossz neki, de annak is rossz volt, aki többet dolgozott és nem feküdt le agonizálni). Ebben az esetben a nem-becsődölt hiteles azt érzi, hogy kár volt keményebben dolgozni. Elveszett energia. Becsődölhetett volna, és kap támogatást. Így meg nem kap.

Ami a hazugságot illeti, a nem becsődölt életet élő személy nagyrészt azért tudja, hogy nem volt kár küzdenie, mert nyilvánvaló, hogy akarással és kitartással jobb eredmény érhető el pasizás (csajozás), munka, emberi kapcsolatok, életkörülmények terén. És segítség se mindig érkezik (a bedőlt hitelre).

Csak hát jön a mártír, és azt mondja, hogy nem számit az akarás, mert az élet rossz, kegyetlen, gonosz. Akinek mégis jobb, az csak szerencsés. Az nem tudja, hogy milyen nehéz lehet, az nem élt még az árnyékos oldalon, azt nem ment keresztül tizedén se annak, amin ő, szegény.

A francokat nem. Csak nem feküdt le a porba fetrengeni és önsajnáltatni.

Ilyen esetben a küzdelembe fektetett energia lesz meghazudtolva. Azt akarja letagadni a nyomorfaktoros, hogy a másik tett azért, amit elért. És hogy ő nem tett, inkább a szenvedést választotta. A saját felelősségét tagadja, és tagadja a másik érdemeit. Mert ha mégis elérhető jobb állapotot, akkor nem igaz az, hogy a világ a rossz, az élet a gonosz. Akkor az a helyzet, hogy ő a béna.

Az, aki harcolt, érthetően lesz ettől a kinyilatkoztatástól ideges.

Összefoglalva mind a nyomorfaktor, mind a vásári effekt a munkába fektetett energia létét és értelmét tagadja. Miért fura az, hogy van, aki ideges lesz attól, ha letagadják, hogy ő dolgozik?

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.18. 22:58:38

@Amb:
Értem már. A blog trendibb, mint az e-mail, és beszippantott.
Tudod, szerintem te fejlődőképes vagy bloggerként. Ez úgy jött ki, hogy elindultál egy "csakabarátaimnak" blogból. Majd felmerült benned, hogy mi van, ha más is olvassa (ami a blog műfaji sajátossága). És elkezdtél olyan infókat elhelyezni benne, amiről azt gondolod, hogy másnak is érdekes lehet, nemcsak annak a három embernek, akinek aktuálisan írod.

Na ez a blogger mentalitás. Figyelni az olvasóra.

Tudtad, hogy van, akiben 5-8 év alatt sem merül fel a gondolat, hogy ezt más is olvassa?

@szőkeluca:
Neked is milyen fura hobbijaid vannak. Olvasod az Unalmast, és beleképzeled, hogy érdekes. Esküszöm, hogy ki fogom próbálni.

Majd beszámolok, hogy milyen volt.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.18. 23:10:27

@Rajzfilmszemű:

"Leírtad, hogy a felosztás motiváció-alapú, de ez esetben mind a nomenklatúrával, mind a leírással mellélőttél, hiszen nem véletlen, hogy páran félreértik."

Nem félreértik, hanem megsértődnek. És kizárólag az Unalmas kategória résztvevői. De most már Amandának köszönhetően azt is tudjuk, hogy miért. Kell nekik a napi nyomorfaktor-emelő. Amit most én szolgáltatok ezzel a bejegyzéssel. Kellett ez már oda, mint egy falat kenyér.

Mellesleg kifejtenéd, hogy mit jelent a nómenklatúra, és hogyan lőttem mellé?
Csak azért kérem, mert ezen a blogon nem elég kijelenteni valamit, hanem illik indokolni is.

"Lehet, hogy én vagyok helikopter, de motiváció-alapon az unalmast inkább öncélúnak nevezném, a fent említett dolgok alapján, a zsenit igényes exhibicionistának, ésatöbbi... "

Ne haragudj meg rám, de amiket javasolsz, kissé unalmas elnevezések. Maradnék az eredetinél.

szőkeluca 2010.07.19. 01:44:20

@A Dina: én a Fejős Évát is elolvastam, de azt azért, mert egyrészt ígéretet tettem, másrészt tudni akartam, mitől jó. az első oldal után tudtam, hogy semmitől.
200 oldal, viszonylag nagy betűvel szedve, legalább kettes sorközzel, az ilyesmit pár óra alatt kiolvasom. ezzel egy hétig szenvedtem, de már elkapott a csakazértis láz. Vérnyomás Alapú Publikáció is lett belőle, naná. az a bajom, hogy meg akarom érteni, és ezért hosszú időn át akár szenvedni is hajlandó vagyok.
de a combfix nem szenvedés. :)
(tényleg, azt nem mondtad, szmájlizni szabad?)

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.19. 01:49:58

@szőkeluca:

Szerintem téged az iskolában rontottak el. Ott kellett mindig olyat olvasni, amiről tudta a szerző, hogy felesleges érdekesen fogalmaznia, úgyis kötelező lesz. És elolvasta az ember. De általában rontja az olvasási kedvet. Én például ott utáltam meg a verseket, és a szépirodalmat. Azóta sem jött vissza az igényem erre.

(Szmájli is, meg Fejős Éva is? Tudjad már, hogy hol a határ!)

Rajzfilmszemű 2010.07.19. 14:26:49

Nyilván kisebb szenzációfaktora lett volna a bejegyzésnek... A nomenklatúra nevezéktant jelent. Indoklás: unalmas, vagy zseniális motiváció nincs. A nevek nem illenek a kategóriákra, ha motiváció-alapon gondolkodunk. A lényeg az, hogy ha úgy gondolod,tudsz írni, nem árt nem félreérthetően fogalmazni. Vagy, vállald, hogy nem motiváció alapon osztottad fel a dolgokat.
amúgy csak azért kötekedek, mert én is sokkal okosabb vagyok önmagamnál is, és imádok vitatkozni.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.19. 14:31:38

@Rajzfilmszemű:

Ami segíthet megérteni a dolgot, amit reklamálsz, az az én motivációm lesz, ami vezett, miközben írtam:

Humor. Saját vélemény.

Iskolai dolgozat, és egyetemi házidolgozat esetén valóban élne a szempont, amit írtál. Ám ez itt blog.

Ezért mondtam, hogy maradnak az elnevezések, mert amit javasoltál az sajnos kevéssé vicces.

Rajzfilmszemű 2010.07.19. 14:32:03

Amanda kommentje érdekes, viszont én ezt a nyomorultságot nem nagyon terjeszteném ki a kategória összes résztvevőjére... Agnus blogja sokszor jópofa, azért vidít fel, persze nem kizárt, hogy a gödör alján ülök, csak nem vettem észre...
Az elvégzett és nem elismert munka fájdalmát értem. Azt is, hogy ha bosszant, hogy több munkával/tehetséggel nem annyira sikeres az ember, mint mások. Ezt igazán sajnálom. Így megy ez.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.07.19. 14:32:12

@Amanda Snake: Ha más témákról is így tudsz írni, akkor légyszíves kezdj el blogolni.

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2010.07.19. 14:32:29

@Amanda Snake Minden megfejtésre váró jelenséget addig kell vizsgálni, amíg biztosan megértjük azt. Az unalmas, de bosszantó blog esetén a saját érzések ismételt elemzése, vagy Amanda Snake vezet el a megoldáshoz.
Hálásan köszönöm, ez nagyon szép volt.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.19. 14:35:26

@Androidus: @Mamzel:
Igen, Amanda írt nekünk ide egy blogbejegyzést. Találó, és tovább mélyíti az ismereteinket.
Bár a beszélgetés vele együtt már kifejezetten egy irányba mutat.

randomburvi 2010.07.19. 14:35:35

Én innék egy koktélt. És meghallgatnám ugyanezt élőben, gesztikulációval és ad hoc kommentekkel. Zsenikéim..

rant · http://rant.freeblog.hu/ 2010.07.19. 23:33:12

@randomburvi: képzeld el Dinát, ahogy folyton ebben a testtartásban magyaráz.

(ott fulladnál bele a koktélodba)

Csabalala 2010.07.19. 23:41:52

@Rajzfilmszemű:
"A nomenklatúra nevezéktant jelent. Indoklás: unalmas, vagy zseniális motiváció nincs. A nevek nem illenek a kategóriákra, ha motiváció-alapon gondolkodunk. A lényeg az, hogy ha úgy gondolod,tudsz írni, nem árt nem félreérthetően fogalmazni. Vagy, vállald, hogy nem motiváció alapon osztottad fel a dolgokat."

Ez az emberi magatartás rejtett mozgatórugóinak elemzése. Szerepek és csoportok. Méghozzá tökéletes bontásban. Dicséret a bloggernek. Pedig szerintem csak véletlenül csinálta. Esetleg ösztönösen.

Definició szerint ugyanis vannak a jellemzők, amik alapján megkülönböztetjük a csoportokat /szakirodalomban csoportosító változók/ és a tulajdonságok, amik szerint a kialakult ssoportokat jellemzik /szakirodalomban háttérváltozók/.

Unalmas Blogger /csoport/: "majdnem minden esetben nő" ez háttérváltozó. "Ha végre eszébe jut valami, azt azonnal leírja, hogy bizonyítsa önmagának, és a világnak, ő mennyire érdekes. Sajnos ebben nagyot téved." ez a csoportosító változó.

Szerintem zseniálisan művelte ezt.
Ugyanezt pl. a Tematikus bloggeren is nagyon tisztán el lehet különíteni. Olvasd el még egyszer!

Tehát a lépések:
1) csoportosíthatok valamit motiváció alapon
2) ezeket a csoportokat jellemzem
3) majd ezek jellemzőit (nő, zseni, unalmas) felhasználva elkeresztelem a csoportjaimat.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.20. 00:52:28

@Csabalala:

Na. Végre itt van még valaki, aki tudja, hogy mit jelent a nomenklatúra, és tudományosan levezeti, hogy ösztönösen értek hozzá.

Ezentúl vele tessék vitatkozni nomenklatúra ügyben.

Csabalala 2010.07.20. 02:10:12

@A Dina:
"Na. Végre itt van még valaki, aki tudja, hogy mit jelent a nomenklatúra..."

Mondtam én, hogy ennek a szónak a jelentését ismerni kell, hogy átlássam a lényeget?

Azért megnéztem. Három jelentése van:
hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%B3menklat%C3%BAra

A második a biológiai rendszertan, ami "Állat–Növény felosztás" /ld. hu.wikipedia.org/wiki/Rendszertan_(biol%C3%B3gia) /.

És milyen igaza van, ha a különbségekre hegyezzük ki.

rant · http://rant.freeblog.hu/ 2010.07.20. 02:10:32

tematikus blogok:

azt hittem, hogy ezek mindenki szamara vilagosak, ezert nem kuldtem be oket

1. lemil.blog.hu/

hadtörténeti szféra szórakoztató felvezetésben, mai nyelvezet, nem lapos, lehet olvasni, eszi a szem, élvezi az agy. sok informacio, de nem terhel.

2. kultblog.hu/
3. ambient.freeblog.hu/

alapmodul mind a kettő. hogy a zenére ilyen intenzitással vagyok rákattanva, az az én hibám. bocsánat.

ez pedig a...
magisterludi.blog.hu/

ők olyanok, amikre szerintem te azt mondanád, hogy unalmas. egy kicsit valahol irodalom, egy kicsi filozófia, egy kicsit szuicid, de igenyes formaban basszák oda. kár, hogy felbe lett hagyva...

cinemadulook.freeblog.hu/

szeretem, pont.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.20. 02:22:58

Nos, volt egy egy update.
A bejegyzés végét lehet újraolvasni, mert fontos információk kerültek fel.

Mamzel: Ezt tematikusba javasoltad:

blogwatch.blog.hu/

Szerintem inkább Szakértő, mert saját írásokat közöl, nem utánközöl, vagy linkel. Akkor lenne Tematikus, ha naponta közölne egy linket, és mellé írná, hogy Olvasd/Ne Olvasd.

Büszke arra, hogy ő minden blogot önállóan elemez.

Továbbá azt is megteszi, hogy visszajár a blogokra, és monitoring tevékenységet űz.

Ha valaki elkezd rosszabbul írni, azonnal kiposztolja a szégyenfalra, és kiveszi az olvasandók közül.

Felelős szakértői hozzáállás ez. Nem valamiféle szúrópróba szerű kritizálgatás.

Megdolgozott ő a Szakértő státuszért.

(Mondjuk arra szerintem nem számít, hogy egy nap valahol őt is belehelyezik egy bloggereket elemző felosztásba.)

rant · http://rant.freeblog.hu/ 2010.07.20. 02:27:00

es tessek csinalni egy olyat is, hogy fotoblog kategoria. ez persze tematikus, de szokepek helyett a blogger massal dobalozik, igy a blog jellege sem osszehasonlithato a textes agyfolyasokkal.

canonabarbar.freeblog.hu/

sebtolvaj 2010.07.20. 17:18:27

Azt hiszem ez életem első blogkommentje. Debütálok, izzad a tenyerem alatt a nómenkla,...klaviatúra.
Szeretnélek megkérni, hogy töröld a linkemet az oldalról. Mivel úgy veszem észre, hogy ebben blogban az őszinteség, mint fényes vezércsillag, ...őőőő, befejezhetetlen mondat (ennyit a zseniségemről, látod-e). Nem tehetem, meg hogy mellébeszélek, így mondogatom magamnak fogszorítva, hogy őszintén, ő szintén. Figyelmesen elolvastam én itt az elébb mindent, azt is tudom, hogy itt nem elég valamit mondani, ez nem az unalom pókhálójától terhelt kóceráj, itt azt is meg kell indokolni amit egyébként nem, de nem idegen ez nekem, én is voltam ovis. Úgy ismer meg mindent az ember, hogy azt kérdezi jó sokszor, hogy miért, miért és aztán figyel, prekoncepciókról tudomást sem véve,így lesz számára érthető, ami egészen addig nem volt. Én is így lettem ilyen okos, de ez mellékszál.
Tehát: azért szeretném, ha törölnéd a linkem, mert nem hogy blogger nem vagyok,de zseni sem, a zseniblogger kifejezés, már megbocsáss az általam eddig hallott leggusztusalanabb szó, akkor inkább a felemáslábú unalmas cigánybuzizsidórákok rendjébe, ha lehet.
Az úgynevezett blogszféra(?) - ami egyébként meggyőződésem szerint nem létezik, csak néhány(tényleg nem sok), önmagáról keveset sejtő szerencsétlen használja mankónak, hogy hovatartozásilag legyen valami igazodási pontja, mintegy kuncogva bliccelni az önismeret piroshetesén - csontig hatoló benyalásait vagy nemtelen acsarkodásait kihagynám. Fogd fel úgy az egészet, hogy most a napi tömjénkreditből visszaadok uszkve 30 dekát (32,maradhat?), így több jut magadra és azokra akiket szeretsz. Akiket meg nem szeretsz azokat sem kell feltétlenül bántani, mivel nekem az emberismeretem közel olyan irdatlan tömegű mint a te intellektusod ezért rendelkezésemre álló információk alapján, ami meglehetősen kevés, azt prognosztizálom, hogy ennek felismerésére még évtizedeket kell szánnod.
Ez sok idő, de hidd el megéri.(Tanács a tanácsadóknak) Mindehhez nagyon sok sikert kívánok [vállveregetés nélküli frontális bátorítás(!)], és ezt őszintén mondom. Az adjon tanácsot, aki tud adni kalácsot.(népi rigmus)
A link levételéről kérlek ne feledkezz meg. (a mirhából ne csinálj gondot)
Bocsánat, hogy ilyen hosszadalmasan írtam, túl vagyok az első (és egyben utolsó kommentemen), egyáltalán nem tetszik, olyan mint meleg nyári éjszaka gyerekhomokozóba hugyozni.
További jó szórakozást.
Üdv: Sebtolvaj - az elsőáldozó zsenikommentelő

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.20. 17:23:14

Hát, az előbbi sajnálatos okokból Sebtolvajt le kell vennem a Zseni kategóriából, mert nem az.

Indoklás:

1. Nem gondolja végig a mondanivalóját.

2. Érvelés helyett alapvetően sérteget.

3. Amikor mégis érvelni próbál, akkor hatalmas logikai bukfenceket követ el. Például azt állítja, hogy ő nem blogger (?).

4. Az Unalmas Bloggerekkel elnéző. A sérthetetlen szent tehén elméletet támogatja, amit -tőlem nyúlva- tanácsként próbál beállítani.

5. Nem tud befejezni mondatokat.

Lekerült.

Kár érte, mert amúgy vannak szellemes megnyilvánulásai.

(Önbevallásos "irdatlan tömegű" emberismerete ellenére sem jött rá, hogy hogyan lehetne lekerülni a listából ilyen kommentek megírása nélkül.)

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.07.20. 17:25:06

Nincs tematikus blog? Nahát. Szerintem nem azért nem mondtunk, mert nem olvasunk olyat, hanem mert nem _ajánlanánk_. Én például ezeket olvasom, amik kristálytisztán tematikus blogok:
bigyo.blog.hu
addict.blog.hu

És van, ami ugyan szakértő felé hajlik, de mégis főleg tematikus:
sztimpank.freeblog.hu
aeonflux.freeblog.hu
urbanista.blog.hu
webisztan.blog.hu

randomburvi 2010.07.20. 17:25:22

@rant: gondolod? eddig még sosem fulladtam bele a koktélomba, miközben Dina magyarázott. Testtartás ide, vagy oda.

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2010.07.20. 17:25:43

@A Dina: "(Mondjuk arra szerintem nem számít, hogy egy nap valahol őt is belehelyezik egy bloggereket elemző felosztásba.)"
(Mondjuk remélem, áldott nyalásunk nemsokára körbeér.)

sebtolvaj 2010.07.20. 22:42:59

Dobpergés. Egyre gondoltam, kettő lett belőle. Dina, fogalmam sincs mit nyúltam tőled - őszintén mondom, de ha már nyúlnék is az biztos hogy utoljára itt keresném a mennyei verbálmannát. Fogalmam sincs milyen elméleteid vannak , és nem is nagyon érdekelnek, nem olvaslak, nem is foglak, a statomról jutottam ide. Sajnos az érdeklődésem homlokterének mentessége az osztályrészed nálam, és nem is nagyon fog ez változni, nehéz nekem olyat mondanod ami kicsit is csiklandozná csekélyke szürkeállományomat. Még egy apróság, gondolod, hogy nem tudok befejezni egy mondatot? Hogy az véletlen volt? Az csak arra szolgált, hogy tudjam meg végül is mennyire mélyre kell beszélnem, hogy hallatszódjon, de olyan mélyre én nem tudok. Jó bíbelődést, de vigyázz mert az élet huss és gyorsan elbüfé.
bye

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.20. 22:48:53

@sebtolvaj:
Ma is tanultam valamit. Már megérte kommentelned.

Direkte nem fejezted be a mondatot, mert ezzel tesztelted, hogy mennyire vagyok ostoba.

Érdekes, újszerű kommunikációs tesztelési módszer ez. Javasolnám továbbfejleszteni. Az úgy nézne ki, hogy el sem kezded a mondatot, és arra figyeled meg a másik válaszát.

Sajnos a teszten elbuktam, megállapítást nyert, hogy annyira magasan vagy fölöttem, hogy ide már nem sajnos nem áll módodban lebeszélni.
Hát jó. Szomorúan tudomásul veszem.

Ugye, hogy rá lehet szokni erre a kommentelésre?

(Mondjuk némi vitakultúra kellene hozzá. Ahol arra válaszolsz, amit a másik mond, és a válasz viszonylag logikus. Az ilyen-olyan jelzők használata sajnos csak az oviban minősül érvenek. Meg az is, hogy nem is érdekelsz, meg az is, hogy az enyém mindig eggyel több.)

rant · http://rant.freeblog.hu/ 2010.07.21. 01:41:51

@A Dina: ez itt teljesen logikátlan.

elmondom, hogy miért.

úgy kezded a hsz-t, hogy "az előbbi sajnálatos okokból", ami annyit jelent, hogy megkért, hogy vedd le a listáról, tehát ez az oka. a mondat következő tartománya meghatározza, hogy hova lett általad besorolva a blog (nem véletlenül szórtam be csak úgy, érdekelt a véleményed), majd kifejted öt pontba, hogy mert:

1-5: megsértődtem azon, ahogy fellépett. nem ezeket a szavakat használod, de ha megfigyeljük a motivációdat az indoklás terén, átüt a lényeg.

¤ mindezt visszaigazolja a zárójeles tartalom ¤

a blog jó, ha van olyan kat., hogy zseni, akkor beletartozik, ezt te állítottad. aztán előugrott a vérnyomás alapú mivoltod. az ő és a te kommented között szűk 5 perc telt el. azt hiszem, hogy úgy nem fogadnék el tőled tanácsot, hogy nem alszol rá minimum egyet.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.21. 01:48:20

@rant:

Sajnos rossz a kiindulópontod, onnantól meg a következtetés hibás lesz.

Az előbbi sajnálatos ok = A fenti komment (annak minden logikátlanságával, és a benne foglalt tényekkel)

Tényleg nem tartozik bele a definíció szerinti felosztásba. Olvasd át az indokokat.

Amúgy a gyors gondolkodás nem feltétlenül jelent rossz következtetést.
Az a gyors és hibás gondolkodás sajátja.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.21. 01:56:18

@Androidus:

Mert Mamzel imádja az Addictot. Te meg kétségbe vonod az Addict szakértelmét, és lefokoznád tematikus linkelőssé.

Ajánlani csak olyat ajánlasz, amire büszke is vagy, hogy olvasod?

Mert szerintem ez nem előfeltétele az ajánlásnak. Ez itt a coming outok ideje.

Lucita bevallotta Fejős Évát, én meg a hajdani Barátok Közt függőségem. Sőt, még azt is vállaltam, hogy szerintem a mai napig nézném, ha nem jön közbe a munka, ami egyidőben volt a sorozattal.

Jobb az ilyesmiket bevallani, és akkor már nem kell belül rejtegetni.
Igen, én ezt olvasom. És?

rant · http://rant.freeblog.hu/ 2010.07.21. 02:37:47

@A Dina:

"Az előbbi sajnálatos ok = A fenti komment (annak minden logikátlanságával, és a benne foglalt tényekkel)"

ha viszont ez így van, akkor nem sikerült szétválasztanod a komment tartalmát a blog tartalmától. a zárójeles részben nagyon beszédes, hogy először a logikátlanságot említed és csak utána a benne foglalt tényeket.

"Tényleg nem tartozik bele a definíció szerinti felosztásba. Olvasd át az indokokat."

ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy TE minősítetted zsenibloggernek. nem én és nem is a jóskapista, hanem te.

"Amúgy a gyors gondolkodás nem feltétlenül jelent rossz következtetést.
Az a gyors és hibás gondolkodás sajátja."

ebben tökéletesen egyetértünk.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.21. 02:43:53

@rant: Úgy látszik te is az az alkat vagy, aki összezavarodik, ha egy szempontnál több merül fel valaminek az indoklására, és mindenáron osztályozni akarja a szempontokat, meg valamelyikkel vitába szeretne szállni.

Egyszerűsítek akkor. Csak neked írok egy új indoklást, hogy miért került ki.

Nem nézi le az Unalmas Bloggereket.

(Ennyi is elég, hogy ne stimmeljen a definíció. Bár neki ez az egyszerű indok eszébe sem jutott, hanem kapásból vagdalkozni kezdett.)

Így már jó?

Amúgy olvasója vagy, tehát legalább te igazán figyelembe vehetnéd a kérését, hogy ő nem szeretne téma lenni az én blogomon.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.07.21. 14:49:18

@A Dina: Dolgoztam eleget reklámiparban. Az addict csak a forgalomra hajt, és a legprimitívebb beetető szövegeket teszteli a közönségén. Ízekre szedhetném minden egyes bejegyzését, csak azért nem teszem, mert így is hasznos. Tájékozódásra jó.

Büszke? Miért kéne büszkének lenni arra, hogy olvasok valamit? Összekevertél valakivel. Mondjuk furcsa, hogy egyszer besorolsz a zseni típusú bloggerek közé, azután pedig nem veszed le, amikor pont úgy viselkedem. Pedig csak ennyiről van szó: a hozzászólásokban is érvényes, hogy olyat ír le az ember, amit elég veretesnek tartalomnak ítél. Ha az link, akkor az legyen olyan link.

Szerintem komoly munkát végeznek, akik összekaparják egy-egy témában a híreket. Például nem kell száz helyen elolvasni a filmes híreket, mert amiről Zalus nem ír, az nem létezik. Mégis, ha ajánlani kell valamit, akkor ösztönösen nem egy ilyen oldal jut eszembe, hanem azok, akik jobban csinálják azt, amire én törekszem.

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.21. 14:56:10

@Androidus:

Igen. Pontosan erről van szó. Magamból kiindulva gondoltam, hogy én is csak olyat linkelnék, amiről tudom, hogy minőségi, és nem égetem magam hülye linkekkel, még akkor sem, ha néha odatévedek. A büszkeséget úgy értem, hogy vállalható nyilvánosan a link.

Namostan ezért biztattalak, hogy ezt a szempontot kivételesen tegyük félre.

Az Addictot én nem olvasom. Mamzel szerintem kompetensebb, hogy hozzászóljon a témához.

mage.hu · http://mage.hu 2010.07.21. 14:57:23

Dina, ha ilyen sebtolvajokat ellenőrzés nélkül beeditálgatsz a zseni kategóriába, akkor kérvényezni fogom, hogy engem vegyél ki onnan.

B+

Épp elég, hogy Mamzel hurráoptimista, és annak ellenére, hogy ő maga tényleg zseni, idiótákkal barátkozik. Neked is van a múltadban egy-két ember, akinek valódi lényét végtelen türelmed és jószíved nem engedte időben felismerni (irónia nélkül mondom), de az kizárólag rád tartozik, hogy a való életben kinek mennyi esélyt és lehetőséget adsz.

Ez viszont itt felelősséggel jár.

Számomra komoly brandrombolást jelent egy kategóriába kerülni egy szóviccre épülő bloggal, amely szóviccnek mindkét tagja negatív (seb, tolvaj). A szóösszetétel eredeti jelentése pedig olyan ember, akit igazából a többség - jogosan - szeretne agyonverni.

A bejegyzéseket, ha nem muszáj, most nem minősíteném.

Nem véletlenül nem indulok idióták között, ezt már kifejtettem.

Több komolyságot, és utánajárást, vagy különben csinálok egy szakmai portált (a Te szakmádról, igen, és beraklak Téged és ...-ot, mint szakma két zsenijét, és a jelszót kidobom a kukába). És kifizetem, hogy első helyen legyen a Google-ban (mint ez a blog is ott lesz lassan).

Csak hogy körbeírjam az érzést, ami elkapott most.

(A ... helyére képzeld a legrosszabbat a kollégáid közül.)

Remélem, átment.

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.07.21. 14:57:31

@Dina: Kösz. A bejegyzés fenéken billentett, hogy írjak már végre. És ha már írogattam, be is linkeltem a blogodat hozzám. Férfiaknak is érdemes lenne olvasni, szerintem.

Arra pedig kiváncsi lennék, hogy az én blogomat hogy kategorizálnád, én személy szerint nem nagyon hiszek az ilyetén beskatulyázásokban, de jól írsz, ezért tetszett.

A Dezső-Blog pedig jó, de sajnos egy ideje tetszhalott...

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.21. 15:00:26

@Haynau:

Szerinted a történtek után merek én egyedül kategorizálni?

Most oltott le Mage, hogy, ha benézem, mint a Sebtolvajt, akkor kikéri magának a saját kategóriáját.

Szóval ezentúl a jelölteknek szavazáson kell átmenniük.

Nos, kedves mindenki?
Haynau?

különvonat 2010.07.21. 15:01:00

"a semmihez képest az egy darab gondolat 100%-os fejlődési eredmény"

nyilván nem

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.21. 15:02:50

@különvonat:

Matematikailag lehet, hogy igazad van, de ha érdemben ennyit tudsz csak hozzáfűzni a társalgáshoz, akkor inkább hagyjuk.

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2010.07.21. 15:03:32

@Androidus: @A Dina:
Ez is tetszik, de az indokom az volt eredetileg, hogy én már javasoltam. Annak, hogy ezek után Andor beírja, volt egy olyan felhangja, hogy nem olvasta a hozzászólásomat.
Kezdhetsz magyarázkodni. (Drukkolok, mert nem szívesen sértődök meg.)

Coelho. Több.
Védelem: Régen, és éppen traumám volt, szülőkről leválás időszaka.

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2010.07.21. 15:29:30

@Androidus: Azért egy konkrétumot mégiscsak mondhatnál, hogy világosabb legyen a mondandód. (Forgalomra hajtani ebben a műfajban szerintem érthető, a beetető szövegek tesztelését meg nem értem.)

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2010.07.21. 15:30:18

@mage.hu: Mage, mivel a témához nem kapcsolódik szorosan a hurráoptimizmusom, szerintem elegánsabb lett volna enélkül megfogalmaznod. (Ettél volna inkább előtte.)

@A Dina: Dina: +1
Mage: +1
Mamzel: +1
Sebtolvaj: -hogy érzékeltessem- 0
Bár a szavazás szerintem rossz irány. Ha a számoknak hinni lehetne, ez a bejegyzés nem születik meg. (Aka nagy olvasottságú Unalmas Blogger)

különvonat 2010.07.21. 15:30:26

@A Dina: hát most ennyit, de azt szívesen.

mage.hu · http://mage.hu 2010.07.21. 21:16:53

@Mamzel: Igazad van.

Azért jutott eszembe, mert a türelem-gyakorlásban mindketten pont ugyanazon személyekkel szemben voltatok nagyvonalúak, de ezt tényleg nem kellett volna idekevernem.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.07.21. 21:17:02

@Mamzel: akkor talált, mert tényleg átcsúszott. Hózzászólásokat hézagosan olvasok.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.07.21. 21:17:23

@Mamzel: le kellett gurulnom egészen a pizzafotós bejegyzésig, ezek szerint reklámbuzi fejlődik. Vagy csak kevesebb sallangot tesz hozzá, és inkább a tényekre szorítkozik. Azért a pizzás ( ow.ly/2eArp ) a régi szép időket idézi.

Az alapprobléma az, hogy blikkes stílusban hatásvadász módon tálal. "Pofátlan csalás minden reklámfotó?" teszi fel a kérdést, de a válasz vérszegény. Ott van egy párosított fotósorozat, amiben tökéletesen finom, első osztályú kaják vannak bevilágítva, profi géppel lefotózva, valamint mezei módszerrel. De a vak is látja, hogy azok ugyanazok a jófajta ételek, és nem pedig az Összeomlás egy centis sajtburgere, amit bármelyik mekiben lehetne demonstrálni.

Az a rettentően beharangozott videó pedig egy nagy humbug, mert összesen annyi látszik, hogy odaszögelik a pizza többi részét, hogy a sajt ne húzza fel, amikor kiemelnek belőle egy szeletet. És ez se olyan, amitől a pizza kevésbé lenne finom. Az a bevilágítottt pizza is nagyon finomnak látszik, meg a másik is. Az anyag leginkább arról tudja meggyőzni az olvasót, hogy valójában mennyire finom minden kaja.

De hogy konkrétumokig lemenjek: nincs zseniális húzás, nincs füstgép, nincs ezernyi szakértő, nem kijózanító a válogatás, és egy szó sincs arról, hogy ugyan miért kéne Öveges stb. mindenkiknek lennie a foodstylistnak.

Arra is húzom a számat, amikor előadja, hogy ez a blog szerelemből készül, és egy fillérje sincs belőle, de kérdéssel fejezi be a bejegyzést, és szavazásra buzdít. A vak is látja, hogy közönséget épít.

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2010.07.21. 22:25:01

@Androidus: "Az alapprobléma az, hogy blikkes stílusban hatásvadász módon tálal."
Ez egy félszakmai-félpop oldal esetében nem hogy megbocsátható, de jellemvonás. Gondolom ez az, amit még te is elnézel, mert "még így is hasznos".

"Az a rettentően beharangozott videó pedig egy nagy humbug"
Én is csalódott voltam. Hosszú távon pedig azt gondolom, hogy az ilyesmi megbosszulja magát. A mérleg nyelve -az egyébként méltatlanul elhanyagolt Briefblog miatt is- egyelőre azért jócskán a másik irányba billen.

"Arra is húzom a számat, amikor előadja, hogy ez a blog szerelemből készül, és egy fillérje sincs belőle, de kérdéssel fejezi be a bejegyzést, és szavazásra buzdít. A vak is látja, hogy közönséget épít."
Ügyes. (Azt most hagyjuk, hogy van-e belőle pénze, mert erre egyedül ő adhatna biztos választ - négyszemközt.) Szóval mi azzal a baj, hogy közönséget épít?

A Dina · http://dina.blog.hu 2010.07.21. 22:39:25

@Alina78: Látnád ezt a kezelőfelületet belülről. Megírom a bejegyzést, és kétszer annyi ideig formázom. Nincs betűméret állítási lehetőség sem. Már HTML kódokat tanulok, mert csak az segít rajtam.
Szóval sorszám off.

Az RTL Klubot nem merem megkattintani. Lejöttem róla sok éve. Odamennék kíváncsiskodni, hogy hol tart most a sorozat, és percek alatt visszaszoknék. Úgyhogy inkább csak a szívem melengeti a segítőkész link.

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.07.21. 23:13:56

@A_Dina: Szavazás? Dehogy. Véleményedre voltam kiváncsi. A sajátodra, nem a publikum voksára. És nem azért, hogy bekategorizáljam a blogomat - túl ritkán és össze-vissza írok, hogy kategorizálni lehetne ill. túlzottan mellre szívnám, ha a "baromság" kategóriába sorolnád. Puszta kiváncsiság...

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.07.22. 00:17:59

@Mamzel: azt hittem, azért kérded, hogy megtudd, miért nem ajánlom. Elmondtam. De azon, hogy jó-e, nem fogok veled vitatkozni.

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2010.07.22. 15:31:16

@Androidus: Mármint velem, itt, vagy egyébként?

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.07.23. 00:53:52

@Mamzel: "De azon, hogy jó-e, nem fogok VELED vitatkozni." De hogy ne tűnjek nagyképűnek, elmondom: azt érzem, hogy fogást keresel, ezért itt vágom el a diskurzust. Ilyen nekifutásból nem szokott jó kisülni belőle.

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2010.07.23. 18:20:49

@Androidus: Meglep, hogy ebben a blogban ilyen címszóval vágod el a diskurzust. Sajnálom.

V's 2010.08.24. 01:43:36

Kategóriajavaslat:

Az informátor.

Vagy kérésre ír, azért, hogy ne kelljen a teljes családnak, baráti körnek egyenkénkt elmesélni kicsi élete eseményeit, inkább kozmetikázza, zömíti, vagy csak unalmasan tálalja, vagy úgy ogndolja, másnak is hasznára válik, ha elolvassa az ő kalandos és hasznos tapasztalatait.

Ide tartozik az unalmasok jelentős része, az összes külföldön élő blogja, ahol nem a tömegből való kicsillanás a lényeg, sem tanulság, csattanó, hanem, hogy, ha érdekel, tudd, hogy összemosta a fehéret a pirossal, ill., hogy nem tanácsos piros alapon kék pöttyös halat vacsorázni, ha jót akarsz.

blogok:

pénz alapú blogger:
(superior fajta -> jótékonykodik)
bikeben.com/

szakértő (alias hobbista)
pakosztos.blogspot.com/

egy másfajta szakértő (csak ezt a bejegyzést olvastam, de gyanúsan passzol a típusba)
www.antalffy-tibor.hu/2009/05/14/tibor-ba-blogja-67-xilit/

talán ez is az, de lehet informátor is childhoodmagic.blogspot.com/

Még egy kategória javaslat:
A népnevelő.
(lehet találgatni ;))
Szeretné, hogy a világ szebb, emberibb legyen, az emberek, boldogabbak/egészségesebbek/ etc. legyenek, és megpróbálja ehhez hozzásegíteni őket.

felkutatása: találj ki egy felszólító mondatot, ami számodra hasznos dologra buzdít.(legyél boldogabb, szeresd magad, etc, etc) Üsd be a google-ba, írd utána, hogy blog. Valószínű az első ötben megtalálod.

(Megj.: A zseni és az unalmas kategóriája kapcsán kicsit aggasztó, hogy a különbséget csak az ingerküszöbük határozza meg( vagyis hogy elég jónak találják- e, amit írnak).

Bármely zseni bloggert olvashatja egy nála tájékozottabb, stílusosabb, kreatívabb, és jobb lírai vagy kreativitás érzékkel rendelkező, és zsenink egyből unalmas figyelemhajhásznak minősül...

vagy Béjja a nyóckerből, és a blog érthetetlen, modoros, "okoskodós", bonyolult förmedvénnyé süllyed a szomszéd Teca zsenijális írásához képest.

Vérnyomás blogolás: Különösen a zsenik esetében kétélű dolog, mert a sürgetettség és a kényszerérzet befolyásolhatja az ingerküszöbüket.)
süti beállítások módosítása